Zaloguj się Zarejestruj się

Barszcz czerwony z ziemniakami

Ta zupa bardzo często gości u nas na rodzinnym stole. Bardzo lubię połączenie tłuczonych ziemniaków i winnego aromatycznego barszczu.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 buraków ćwikłowych
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 kostka rosołowa
  • szczypta vegety
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. Buraki, marchewkę, selera i pietruszkę obrać i wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie.
  3. Z zupy wyjąć dwa mniejsze buraki, drobno pokroić i z powrotem wrzucić do garnka.
  4. Dodać ocet winny i gotować, aż barszcz uzyska intensywny kolor. Odstawić z ognia.
  5. Na patelni roztopić połowę masła i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, od czasu do czasu podlać odrobiną wody i dusić przez 5 minut.
  6. Ziemniaki utłuc z pozostałym masłem. Nakładać do talerzy, polać cebulą i zalać barszczem.

Buraki

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie