Barszcz czerwony z ziemniakami

    Barszcz czerwony z ziemniakami

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Ta zupa bardzo często gości u nas na rodzinnym stole. Bardzo lubię połączenie tłuczonych ziemniaków i winnego aromatycznego barszczu.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg ziemniaków
    • 4-5 buraków ćwikłowych
    • 2 marchewki
    • 1 mały seler
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 kostka rosołowa
    • szczypta vegety
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
    • 4 łyżki masła
    • 2 cebule, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
    2. Buraki, marchewkę, selera i pietruszkę obrać i wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż buraki będą miękkie.
    3. Z zupy wyjąć dwa mniejsze buraki, drobno pokroić i z powrotem wrzucić do garnka.
    4. Dodać ocet winny i gotować, aż barszcz uzyska intensywny kolor. Odstawić z ognia.
    5. Na patelni roztopić połowę masła i podsmażyć drobno posiekaną cebulę, od czasu do czasu podlać odrobiną wody i dusić przez 5 minut.
    6. Ziemniaki utłuc z pozostałym masłem. Nakładać do talerzy, polać cebulą i zalać barszczem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EwaRybak
    autor:
    2

    Bardzo pyszny barszczyk - 10 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis