Rybne kule w galarecie

    Rybne kule w galarecie

    3polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszna alternatywa dla karpia w galeracie na świąteczny stół, ale i na przystawkę na wieczór karnawałowy.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g filetów z morszczuka
    • 1 bułka kajzerka, namoczona w wodzie
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka vegety
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 cebule, posiekane
    • 1/3 selera, pokrojona w drobną kostkę
    • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
    • 30 g żelatyny
    • plasterki cytryny do dekoracji
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Filety przemielić w maszynce razem z odciśniętą bułką i 1 cebulą.
    2. Do masy dodać jajko, doprawić vegetą, gałką, solą i pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować małe kulki.
    3. Do garnka włożyć cebulę, seler i pietruszkę, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilka minut.
    4. Do gotującego się wywaru włożyć kulki rybne. Gotować przez 20 minut.
    5. Kulki wyjąć łyżką cedzakową. Wywar przecedzić i odmierzyć 4 szklanki. Żelatynę namoczyć na chwilę w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, wymieszać z wywarem i zagotować. Odstawić do przestudzenia.
    6. Do filiżanek lub małych salaterek nalewać po 2 łyżki galarety, dodawać kulę rybną i uzupełniać galaretą. Oddzielnie nalać jeden kubek galarety. Odstawić do lodówki do zastudzenia.
    7. Przed podaniem kule wyjąć na półmisek, przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki. Galaretę z oddzielnego kubeczka drobno pokroić i posypać kule rybne na półmisku.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis