Sandacz korzenny

    Sandacz korzenny

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niebanalny przepis na sandacza - pieczony z pieprzem, goździkami i tartym świeżym chrzanem. Pyszne na obiad z ziemniakami i sałatką.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg sprawionego sandacza
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 3 goździki
    • sól do smaku
    • 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
    • 2 cytryny, obrane i pokrojone w plasterki
    • 2 cebule pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na dzwonka. Natrzeć bazylią. W moździerzu utłuc pieprz, ziele i goździki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć sandacza, posypać przyprawami i tartym chrzanem. Obłożyć plasterkami cytryny i cebuli. Na wierzch położyć wiórki masła, przykryć folią.
    4. Piec przez 40 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis