Papryka biała faszerowana

    Papryka biała faszerowana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Zrobione przez 10 osób

    Moja wersja papryki nadziewanej ryżem i mięsem mielonym, gotowanej w sosie śmietanowo-pomidorowym. Zawsze smakuje!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego (drobiowo-wieprzowego)
    • 1 cebula, posiekana
    • 125 g ryżu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 kg białej papryki
    • Sos
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mąki
    • 1 szklanka śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ryż ugotować na półmiękko, odcedzić.
    2. Mięso wymieszać z cebulą i ugotowanym ryżem. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Z papryk odkroić górną część, oczyścić z gniazd nasiennych i włożyć do środka farsz. Ustawić jedna koło drugiej w garnku, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli, przykryć i gotować na małym ogniu przez 30-40 minut.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać koncentrat pomidorowy (zamiast koncentratu można dodać 2 łyżki ketchupu).
    5. Mąkę rozmieszać z zimną wodą, dodać śmietanę i rozprowadzić na gładko. Odlać chochelkę wody z gotującej się papryki, wymieszać ze śmietaną. Sos dodać na patelnię i wymieszać z cebulą i koncentratem. Zalać papryki w garnku i gotować jeszcze przez 5 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis