Pierogi z wiśniami

    Pierogi z wiśniami

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczna owocowa wersja pierogów. Pyszne na deser lub podwieczorek, najlepsze podane z jogurtem naturalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mąki pszennej
    • 1 szklanka wrzącej wody
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 kg wiśni, wydrylowanych
    • 1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę pszenną zalać wrzątkiem, zagnieść ciasto, stopniowo dodając oliwę aby ciasto było bardziej elastyczne.
    2. Ciasto cienko rozwałkować i wkrajać kółka (najlepiej od szklanki). Na każde nakładać po 2 wiśnie i zlepiać boki, formując pierogi.
    3. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Pierogi wrzucać partiami i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać z jogurtem naturalnym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis