Paluszki serowe

    Paluszki serowe

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 183 osoby

    Nigdy nie zapomnę paluszków z serem, które moja mama miała w zwyczaju piec dla mojego taty. Jedyna różnica pomiędzy naszymi przepisami jest taka, że mama nie dodawała pieprzu cayenne. Paluszki serowe są wyśmienitą przekąską!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 275 g sera cheddar, drobno startego
    • 165 g margaryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
    • ½ łyżeczki soli
    • 120 g wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 205°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem cayenne, solą, startym serem i masłem lub margaryną, aż wszystko się dobrze połączy. Stopniowo dodawać wodę, aż powstanie gęste ciasto.
    3. Na powierzchni lekko posypanej mąką, zrolować kawałki ciasta w formę pałeczek, troszkę grubszych niż ołówki. Pociąć pałeczki na 10-15 cm kawałki. Ułożyć kawałki ciasta na blasze do pieczenia.
    4. Piec w temperaturze 205°C przez 5 minut lub do momentu, gdy paluszki będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis