Nigdy nie zapomnę paluszków z serem, które moja mama miała w zwyczaju piec dla mojego taty. Jedyna różnica pomiędzy naszymi przepisami jest taka, że mama nie dodawała pieprzu cayenne. Paluszki serowe są wyśmienitą przekąską!
C
Carol
Zrobione przez 186 osób
Składniki
ilość porcji: 48
250 g (2 szkl.) mąki pszennej
275 g sera cheddar, drobno startego
165 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki soli
120 g wody
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Nagrzać piekarnik do 205°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, pieprzem cayenne, solą, startym serem i masłem lub margaryną, aż wszystko się dobrze połączy. Stopniowo dodawać wodę, aż powstanie gęste ciasto.
Na powierzchni lekko posypanej mąką, zrolować kawałki ciasta w formę pałeczek, troszkę grubszych niż ołówki. Pociąć pałeczki na 10-15 cm kawałki. Ułożyć kawałki ciasta na blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 205°C przez 5 minut lub do momentu, gdy paluszki będą rumiane.