Pasztet mięsny

    Pasztet mięsny

    1polubienie
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Domowy pasztet z mięsa wieprzowego, aromatyczny, ziołowy. Doskonały na chlebie razowym z ogórkami kiszonymi.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 150 g chleba razowego
    • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 cebula
    • 100 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki cząbru
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • tłuszcz i mąka do obsypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Chleb zalać gorącym bulionem i odcisnąć. Cebulę posiekać, a grzyby pokroić w cienkie plasterki.
    2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać mięso i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut.
    3. Piakarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Masę przełożyć do foremki. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis