Zaloguj się Zarejestruj się

Pasztet mięsny

Domowy pasztet z mięsa wieprzowego, aromatyczny, ziołowy. Doskonały na chlebie razowym z ogórkami kiszonymi.

Wanda

Składniki
ilość porcji: 10 

  • 150 g chleba razowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz i mąka do obsypania formy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Chleb zalać gorącym bulionem i odcisnąć. Cebulę posiekać, a grzyby pokroić w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać mięso i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut.
  3. Piakarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Masę przełożyć do foremki. Piec przez 40 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie