Pierogi z mąki gryczanej

Smaczne ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera tworzą niepowtarzalną kombinację dla pierogowej uczty!

Bogusia Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Mąkę gryczaną przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku i powoli wlewać wodę, zagarniając mąkę nożem, aż zarobi się ciasto. Dodać mąkę pszenną i sól. Zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite, w razie konieczności można dodać odrobinę letniej wody, aby ciasto było elastyczne. Przykryć miską, aby nie wysychało.
  2. Ser przemielić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowywać po kawałku ciasta. Od szklanki wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce sera. Zlepiać boki, przyszczypując brzegi aby ser podczas gotowania nie wypłynął.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiega sklejaniu się pierogów).
  5. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
  6. Pierogi można podawać z roztopionym masłem lub ze śmietaną.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie