Pierogi z mąki gryczanej

    (1)
    1 godz.

    Smaczne ciasto z mąki gryczanej i nadzienie z białego sera tworzą niepowtarzalną kombinację dla pierogowej uczty!

    Bogusia

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 1 szklanka mąki gryczanej
    • 3/4 szklanki gorącej wody
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 300 g półtłustego twarogu
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę gryczaną przesiać na stolnicę, zrobić rowek w środku i powoli wlewać wodę, zagarniając mąkę nożem, aż zarobi się ciasto. Dodać mąkę pszenną i sól. Zarabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite, w razie konieczności można dodać odrobinę letniej wody, aby ciasto było elastyczne. Przykryć miską, aby nie wysychało.
    2. Ser przemielić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowywać po kawałku ciasta. Od szklanki wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce sera. Zlepiać boki, przyszczypując brzegi aby ser podczas gotowania nie wypłynął.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju (zapobiega sklejaniu się pierogów).
    5. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
    6. Pierogi można podawać z roztopionym masłem lub ze śmietaną.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    0

    http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/ Polecam mój przepis. Ciasto ładnie się klei, nic się nie rozpada, a smakuje jak zwykłe - tradycyjne No i ten niecodzienny wygląd dzięki siemieniu.  -  13 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)