Kulebiaczki z wędzoną rybą

    Kulebiaczki z wędzoną rybą

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świąteczny delikates! Fantastyczne kulebiaczki drożdżowe z nadzieniem z wędzonej ryby. Doskonała jest makrela, dorsz lub łosoś.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 20 g świeżych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 1/4 szklanki cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • Nadzienie
    • 3 wędzone makrele
    • 1 czerstwa bułka pszenna, namoczona w mleku
    • 1 łyżka masła
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 jajko
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku, dodać cukier, parę łyżek mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
    2. Dodać resztę mąki i żółtka, i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. W razie konieczności lekko podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Z ryby usunąć ości i obrać ze skóry. Bułkę odcisnąć i razem z rybą przepuścić przez maszynkę. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać do ryby, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz. Odrywać małe kulki ciasta, rozwałkowywać na placek. Nakładać farsz na środek, zostawiając boki wolne, składać jak kopertę, skleić dobrze, żeby w trakcie pieczenia się nie rozeszły i układać na blaszce, "zlepieniem" do dołu. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    6. Wierzch kulebiaków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 25 minut, aż będą rumiane.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis