Makrela w plastrach cukinii

    Makrela w plastrach cukinii

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mój ulubiony przepis na obiad z rybą w roli głównej. Makrela usmażona z cukinią i podana na liściach sałaty z pomidorami koktajlowymi. Przepis dobry dla cukrzyków.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 600 g sprawionej tuszki z makreli
    • sól do smaku
    • sok z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 mała młoda cukinia, pokrojona w plasterki
    • kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
    • kilka liści sałaty zielonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na porcje i oprószyć solą. Skropić sokiem z cytyny.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać rybę i smażyć przez 15 minut, w trakcie obracając na drugą stronę.
    3. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, wymieszać z pomidorami, oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.
    4. Na sałatę wyłożyć rybę i cukinię. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis