Karp pieczony z grzybami

    Karp pieczony z grzybami

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tradycyjna wigilijna ryba - smażony karp - w tej wersji zapiekany z grzybami w śmietanowym sosie. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dzwonka karpia
    • 4 łyżki oleju
    • 200 g świeżych grzybów (lub suszonych wcześniej namoczonych)
    • 1 szalotka lub inna delikatna biała cebula
    • 4 łyżki masła
    • 1 kieliszek białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekana natka pietruszki
    • 1 filiżanka słodkiej śmietany
    • 1 filiżanka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Dzwonka karpia umyć, osuszyć i obsmażyć na oleju na złoty kolor.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Dzwonka karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roztopić pozostałe masło i polać nim karpia. Dodać wino i oprószyć solą. Na wierzch wyłożyć grzyby i posypać posiekaną natką oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    5. Naczynie przykryć i piec przez około 30 minut, aż ryba i grzyby będą gotowe.
    6. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i polać sosem rybę. Zapiekać jeszcze przez kilka minut. Podawać na gorąco.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis