Boczek nadziewany

    Boczek nadziewany

    5polubień
    7godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na aromatyczny czosnkowo-imbirowy boczek nadziewany mielonym mięsem, ze słodką nutą miodu i piwa.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 kg surowego boczku
    • 3 ząbki czosnku
    • imbir
    • majeranek
    • mielony kminek
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 g mielonego mięsa
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • 2 cebule, posiekane
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 czerstwa bułka kajzerka
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki miodu
    • 3/4 szklanki piwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +6godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 7godz.50min. 

    1. Boczek opłukać i osuszyć. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą imbiru, majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Do mięsa mielonego dodać jajko, wymieszać.
    4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać do mięsa.
    5. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Dodać natkę pietruszki, sól i pieprz i wymieszać na jednolitą masę.
    6. Boczek naciąć przez środek tak, aby powstała kieszeń, w którą teraz trzeba nałożyć farsz.
    7. Boczek posmarować miodem, ułożyć w brytfance i podlać piwem.
    8. Piec przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis