Zupa ze świeżych grzybów

    Zupa ze świeżych grzybów

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Gdy grzybobranie się udaje, ta zupa zawsze jest na obiad. Można użyć dowolnych grzybów: borowiki, podgrzybki, maślaki. Zawsze pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 g mieszanych grzybów leśnych
    • 2 łyżki sklarowanego masła
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 6 szklanek (1,4 l) bulionu wołowego lub warzywnego (z kostki)
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić w plasterki.
    2. W rondlu o grubym dnie podsmażyć na maśle cebulę. Dodać grzyby i dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Dodać gorący bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    4. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać parę łyżek gorącego bulionu, dobrze rozprowadzić i dolać do zupy. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 5 minut.
    5. Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. Posypać natką pietruszki.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis