Zupa z kurek

    Zupa z kurek

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mój przepis na zupę ze świeżych kurek, gotowaną na wywarze warzywnym. Najbardziej smakuje z kluseczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g kurek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cytryna
    • 1,5 litra wywaru z włoszczyzny
    • przyprawa warzywna do smaku
    • 4 łyżki śmietany
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • tymianek i rozmaryn do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na maśle.
    2. Cytrynę umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
    3. Wywar doprawić przyprawą warzywną. Śmietanę wymieszać z winem i ziołami. Dodać do wywaru.
    4. Dodać grzyby i cytrynę, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis