Leczo kurkowe

    Leczo kurkowe

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Leczo to tradycyjne danie z kuchni węgierskiej, z pomidorów i papryki. W mojej wersji z dodatkiem pysznych kurek.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g kurek
    • 2 cebule
    • 2 pomidory
    • 1 czerwona papryka
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki ketchupu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
    2. Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki, paprykę i pomidory. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
    3. Na końcu dodać czosnek i ketchup, wymieszać.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis