Jajecznica na kurkach

    Jajecznica na kurkach

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W sezonie na kurki ten przepis na jajecznicę jest podstawą mojego jadłospisu. Kurki, cebula i pomidory w jajecznej masie.

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g kurek
    • 2 cebule
    • 2 pomidory
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • 6 jajek
    • 1/2 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę posiekać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę.
    2. Do rozgrzanego woka włożyć masło i kolejno dodawać cebulę, kurki i pomidory. Doprawić połową soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą.
    3. Jajka wbić do miski, roztrzepać i wymieszać z mlekiem oraz pozostałą solą z pieprzem.
    4. Dodać jajka do woka, wymieszać i smażyć, aż się zetną na aksamitną masę.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    dobre - 16 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis