Świąteczny miodownik

    Świąteczny miodownik

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i szybkie ciasto na świąteczny stół. Przypomina piernik - równie korzenny aromat, lecz nieco lżejszy.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 300 g miodu
    • 3 jajka
    • 200 g cukru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić formę.
    2. W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać.
    4. Mąkę przesiać z przyprawą do pierników i sodą.
    5. Do masy stopniowo dodawać przestudzony miód, cały czas mieszając. Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
    6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do formy.
    7. Piec przez 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis