Szczupak po tatarsku

    Szczupak po tatarsku

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przygotowując szczupaka trzeba go obrać za pomocą ostrego noża, zacinając naskórek z łuską. Łuska schodzi wtedy płatami i zostaje biała skórka.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg szczupaka
    • 4 duże cebule
    • 1 łyżka masła
    • 2 szklanki gęstej śmietany
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżka oliwek
    • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
    • sól i cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Oczyszczonego szczupaka natrzeć solą i włożyć do lodówki na godzinę. Pokroić w dzwonka.
    2. Cebule zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Łyżkę masła roztopić w rondelku, dodać sok z cebuli i rozgrzać. Dodać szczupaka, przykryć i dusić przez 10 minut.
    3. Dodać śmietanę, kapary, oliwki i cytrynę, i delikatnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 40 minut.
    4. Szczupaka podawać z sosem i najlepiej z ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis