Oszroniona żurawina

    (125)

    Piękne owoce żurawiny pokryte cukrem, które dodadzą ostatniego szlifu do każdego świątecznego deseru lub dania. Piękne dla oka i wystarczająco słodkie by jeść je same.


    Zrobione przez 121 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka pasteryzowanego białka kurzego lub proszku bezowego
    • 350 g świeżych żurawin
    • 200 g (1 szkl.) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +2godz. suszenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. W średniej misce wymieszać wodę z białkiem, aż będą dobrze wymieszane, ale nie ubite na pianę. Pokryć mieszanką owoce żurawiny. Na dużej blasze do pieczenia wysypać cukier, a następnie obtaczać w nim żurawinę, aż owoce będą dobrze pokryte. Suszyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Używać jako ozdobę do deserów, lub je jeść same.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (125)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)