Staropolski piernik

    Staropolski piernik

    6polubień
    17dni1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny prawdziwy piernik, którego ciasto najlepiej przygotować na kilka tygodni przed świętami. Jak ciasto odpowiednio dojrzeje, piernik będzie wyśmienity!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g miodu pszczelego
    • 2 szklanki cukru
    • 1 kostka masła
    • 1 kg mąki
    • 3 jajka
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki przegotowanego mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 torebki przyprawy do pierników
    • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 4 daktyle, posiekane
    • 4 figi, posiekane
    • powidła śliwkowe do przekładania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +17dni odstawienie  ›  Gotowe w: 17dni1godz.30min. 

    1. Miód, masło i cukier podgrzewać wolno na małym ogniu, aż zawrze. Odstawić do przestudzenia.
    2. Do masy dodawać stopniowo mąkę i jajka, cały czas mieszając.
    3. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Dodać sól i przyprawę korzenną, i wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Cały czas wyrabiając dodawać bakalie.
    4. Ciasto zawinąć w lnianą ściereczkę i umieścić w chłodnym miejscu na 2 tygodnie. (Nie zapomnieć o nim!)
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić 3 prostokątne foremki.
    6. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować na placki i przełożyć do foremek.
    7. Piec przez 60 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    8. Powidło lekko podgrzać w rondelku. Placki przełożyć powidłem, ułożyć na deseczce, przykryć papierem i równomiernie obciążyć, np książką. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis