Kaczka z czerwoną kapustą

    Kaczka z czerwoną kapustą

    5polubień
    10godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kaczka pieczona z jabłkami i podawana z czerwoną kapustą to smaczne danie nie tylko dla smakoszy drobiu. Dobra na świąteczne okazje!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cała kaczka (ok. 2,5 kg)
    • 3 łyżeczki majeranku
    • sól do smaku
    • 4 kwaśne jabłka (najlepsza szara reneta)
    • Kapusta
    • 1 kg czerwonej kapusty
    • 2 jabłka
    • 5 goździków
    • 1 łyżeczka octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Oczyszczoną kaczkę natrzeć majerankiem i solą.
    2. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Nadziać nimi kaczkę, zaszyć i wstawić do lodówki na noc.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Kaczkę przełożyć do brytfanki grzbietem do dołu, polać gorącą wodą i piec przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
    5. W międzyczasie poszatkować kapustę, zalać niewielką ilością wody i zagotować. Jabłka pokroić w plasterki, dodać do kapusty. Dodać ocet, goździki i łyżkę tłuszczu z kaczki. Doprawić solą do smaku i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
    6. Upieczoną kaszkę podzielić na porcje i podawać z kapustą i ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    8

    Chciałabym podzielić się moim doświadczeniem z kaczką. Nigdy nie lubiłam kaczki, bo była sucha mimo polewania przez moją mamę. Wyjechałam do Danii i tam na wigilię jada się kaczkę faszerowaną jabłkami i śliwkami czyli bardzo podobnie jak w Polsce. Usłyszałam jak kucharz królowej Małgorzaty piecze kaczkę. Dzień przed pieczeniem naciera przyprawami i pozostawia na 24 godziny w lodówce. Potem faszeruje i wkłada do naczynia żaroodpornego owijając szczelnie folią aluminiową i przykrywając pokrywką. Następnie wkłada naczynie do piekarnika na całą noc i nastawia na 100 stopni nie więcej. Normalna kaczka ze sklepu - 8 godzin może być więcej. Duża kaczka na pewno dłużej. Tak też zrobiłam nie wierząc co z tego wyniknie. Przed podaniem zdjęłam folię i chwilę podpiekłam na grillu uważając, żeby nie spalić, a tylko żeby skórka była trochę przypieczona. Wierzcie mi takiej kaczki nie jadłam w życiu. Nawet skrzydełka były soczyste. Poleciłam sposób pieczenia kaczki wielu osobom i wszyscy byli zachwyceni soczystością i smakiem. Bardzo polecam. - 11 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis