Sandacz z jajkami na twardo

    Sandacz z jajkami na twardo

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciekawy przepis na sandacza, który najsmaczniej wychodzi gotowany i w kombinacji z jajkami na twardo. Sami sprawdźcie!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg wypatroszonego sandacza
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 cebula
    • 1 liść laurowy
    • 4-5 ziarenek pieprzu
    • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki drobno posiekanej natki
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Sandacza oczyścić i umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i odstawić do lodówki na godzinę.
    2. Do garnka włożyć włoszczyznę, cebulę i przyprawy, zalać wodą tylko tyle, aby przykryć warzywa i gotować przez 30 minut. Przecedzić.
    3. Rybę ułożyć w płaskim garnku, zalać wywarem i gotować przez 30 minut. Następnie odstawić na 30 minut, aby ryba nabrała smaku.
    4. Jajka posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać natkę pietruszki i jajka, podgrzewać, nie mieszając, tylko lekko potrząsać patelnią, aby jajka się nie rozgniotły.
    5. Sandacza przełożyć na półmisek. Posypać jajkami i skropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis