Szczupak po staropolsku

    Szczupak po staropolsku

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na szczupaka w sosie z przetartych jarzyn i białego wina z dodatkiem rodzynek i kaparów.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały, wypatroszony szczupak (około 1,5 kg)
    • sól do natarcia ryby
    • 3 marchewki
    • 1/2 selera
    • 3 cebule
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 szklanki białego wina
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 cytryny, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki (bez pestek)
    • 3 liście laurowe
    • 4 goździki
    • kawałek laski cynamonu
    • 2 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Szczupaka należy ogolić ostrym nożem, zacinając delikatnie naskórek wraz z łuską. Schodzi ona całymi płatami, a pod spodem zostaje biała skórka. W przeciwnym razie szczupak będzie miał czarną skórę, którą trzeba by wyszorować szczotką maczaną w soli!
    2. Szczupaka natrzeć solą i odstawić do lodówki na godzinę.
    3. Głowę i ogon ryby włożyć do garnka, dodać marchewkę, selera, cebulę i natkę, zalać 3 szklankami wody i gotować przez 25 minut.
    4. Gdy jarzyny będą już miękkie, przetrzeć przez sito, a wywar przecedzić.
    5. Szczupaka pokroić w dzwonka i ułożyć w szerokim rondlu, zalać wywarem z przetartymi jarzynami, dodać wino, oliwę, plasterki cytryny i pozostałe przyprawy oraz rodzynki i kapary.
    6. Gotować przez 30 minut na małym ogniu.
    7. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać 2 łyżki wody i rozprowadzić, a nastepnie dodać do garnka z rybą, i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
    8. Rybę ułożyć na półmisku i polać sosem. Posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis