Kresowy kulebiak z kapustą

    Kresowy kulebiak z kapustą

    1polubienie
    10godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne danie na świąteczny stół. Aromatyczne nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów w drożdżowym cieście.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 20 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 żółtko
    • 1 szklanka mąki
    • 2 łyżki oleju
    • Farsz
    • 50 g suszonych grzybów
    • 500 g kiszonej kapusty
    • 2 liście laurowe
    • 2 goździki
    • 4-5 ziarenek pieprzu
    • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
    • skórka otarta z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 jajka (1 surowe + 2 ugotowane na twardo)
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz. 

    1. Grzyby zalać szklanką wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie.
    2. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. Do zaczynu dodać masło, olej, cukier, sól i żółtko, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas wyrabiając, aż ciasto stanie się elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50-60 minut.
    4. W międzyczasie przygotować farsz: kapustę przepłukać i posiekać, zalać wywarem z grzybów, dodać przyprawy i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    5. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Grzyby drobno pokroić i dodać do cebuli, smażyć przez 2 minuty, mieszając.
    6. Z kapusty wyjąć liście laurowe. Dodać grzyby z cebulą, jeśli potrzeba, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Farsz powinnien być suchy więc jeśli cały wywar jeszcze nie odparował, można go odcedzić. Dodać orzechy i wymieszać.
    7. Jajka na twardo posiekać i dodać do farszu, wymieszać.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną formemkę.
    9. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Pośrodku ułożyć farsz, zostawiając wolne brzegi, które należy starannie skleić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Nakłuć kulebiak w kilku miejscach, aby farsz mógł parować w trakcie pieczenia. Przełożyć do przygotowanej foremki.
    10. Piec przez około 30 minut, aż kulebiak będzie rumiany.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis