Bigos z cukinii

    Bigos z cukinii

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 14 osób

    Jedno z najpyszniejszych dań z cukinii. Takie niby leczo, ale tradycyjnie w domu mówimy, że to bigos z cukinii. Mylące, bo nie ma w nim kapusty, jest za to cukinia, papryka, marchewka i kiełbasa chorizo! Pycha!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 duża cukinia
    • 1 łyżka vegety
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 marchewki, pokrojone w talarki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    • 1 łyżka posiekanej bazylii
    • szczypta majeranku
    • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
    • 150 g sosu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki o grubości 0,5 cm.
    2. W garnku zagotować 2 szklanki wody z vegetą. Partiami wrzucać cukinię i gotować przez minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Z garnka odlać połowę wody. Dodać z powrotem cukinię.
    3. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i paprykę, i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodać do garnka, wymieszać z cukinią i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aby warzywa wciąż były chrupiące.
    4. Dodać pomidory i przyprawy.
    5. Na patelni podsmażyć kiełbasę, aby trochę wytopił się tłuszcz (ten krok nie jest konieczny, kiełbasę można od razu dodać do garnka). Dodać do warzyw i wymieszać.
    6. Dodać sos pomidorowy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty.

    zamiennik

    Zamiast kiełbasy chorizo można dodać naszą rodzimą: śląską, głogowską, krakowską. Można również przyrządzić wersję wegetariańską i zamiast kiełbasy dodać grzyby.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis