Sok porzeczkowy

    Sok porzeczkowy

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny sok domowej roboty. Proporcje należy dostosować do potrzeb. Na kilogram owoców potrzeba pół kg cukru.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr soku

    • 1 kg czerwonej porzeczki
    • 500 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Porzeczki opłukać, obrać z szypułek. Włożyć do sokownika i przysypać cukrem.
    2. Gotować przez 1-2 godziny, w zależności jak długo porzeczki wydzielają sok, (aż skończą wydzielać sok przez rurki sokownika).
    3. Sok spuszczać do wyparzonych butelek i pilnować aby do wody w komorze nie dostała się woda, w razie czego podczas gotowania spuścić część soku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis