Racuchy z jabłkami

    Racuchy z jabłkami

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 26 osób

    Drożdżowe pachnące racuchy z dodatkiem jabłek. Zawsze hit, niezależnie od okazji, a szczególnie uwielbiane przez dzieci!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g drożdży
    • 1-2 łyżki cukru
    • 0,4 l mleka
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • szczypta soli
    • 2-3 jabłka
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Cukier wymieszać z drożdżami i zalać ciepłym mlekiem.
    2. Do rozczynu wbić jajka i dodać mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać.
    3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
    4. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać.
    5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy z dwóch stron na rumiano.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis