Piernik pani Krysi

    Piernik pani Krysi

    1polubienie
    9godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis z notatek od kulinarnego guru naszej rodziny - pani Krysi, która zawsze wszystko pichci najsmaczniejsze!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mąki
    • 100 g margaryny, roztopionej
    • 1 łyżka letniej wody
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 szklanka miodu
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki bardzo mocnej kawy
    • 1/2 szklanki gęstej śmietany
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 torebka przyprawy do pierników
    • 1/2 gałki muszkatołowej
    • 1/2 szklanki posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy)
    • Polewa
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżki cukru
    • 1/2 kostki masła
    • 3 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.40min. 

    1. Mąkę wymieszać z margaryną. W wodzie rozpuścić sodę i dodać do mąki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto aby było jednolite. Włożyć do garnka i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin (najlepiej na noc).
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec przez 80 minut.
    3. Wszystkie składniki na polewę wymieszać w rondelku i zagotować. Polać nią jeszcze ciepły piernik.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis