Pstrągi marynowane

    Pstrągi marynowane

    2polubienia
    3dni35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalny sposób na tą smaczną rybę o delikatnym mięsie. Najpierw usmażona, a następnie marynowana w winnym occie i białym winie z dodatkiem ziół. Do marynowania potrzebny będzie kamienny garnek, taki jak do kiszenia kapusty.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 wypatroszone pstrągi
    • mąka do obtoczenia
    • olej do smażenia
    • 1 szklanka octu winnego
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 3 średnie cebule, posiekane
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 6 ziaren pieprzu
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni35min. 

    1. Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pstrągi przez 5 minut z każdej strony. Przełożyć do kamiennego garnka.
    3. Na tej samej patelni wymieszać ocet z winem, cebulą i przyprawami. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.
    4. Gorącą marynatą zalać pstrągi i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis