Rolada z kaczki

Pyszna rolada na świąteczny stół. Doskonała zarówno na gorąco jak i na zimno na przystawkę. Kaczka może być wcześniej mrożona.

Bogusia Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 cała kaczka (około 2 kg)
  • pieprz, sól i majeranek do smaku
  • 1 łyżka masła
  • nić kuchenna do związania kaczki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  2. Kaczkę umyć, odciąć skrzydła i szyję, z całej tuszki usunąć kości. Jeśli uprzednio była zamrożona, najpierw rozmrozić.
  3. Powstały płat mięsa delikatnie rozbić, posypać przyprawami i wiórkami masła.
  4. Zwinąć w roladę i obwiązać nicią. Piec przez 90 minut, od czasu do czasu polewając wyciekającymi sokami.
  5. Nie zapomnieć o usunięciu nici przed krojeniem!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie