Pierogi z borówkami

    Pierogi z borówkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne pierogi ze świeżymi borówkami, doskonałe zarówno na obiad jak i na deser. Wystarczy posypać je cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 szklanki wody
    • 300 g borówek
    • mąka i cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Z mąki, jajek, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było gładkie i jednolite. Ciasto owinąć w ściereczkę, aby nie wyschło. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Borówki obsypać mąką i cukrem.
    3. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Na każde nakładać borówki i zlepiać boki, formując pierogi.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis