Rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym i warzywami

    Rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym i warzywami

    7polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 14 osób

    Soczysta rolada z boczku, nadziewana mięsem mielonym, marchewką, fasolką szparagową i cebulą. Coś wyjątkowego, nie tylko na święta!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • 2 kg chudego boczku bez skóry
    • sól
    • pieprz
    • 1 duża cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g masła
    • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    • 2 marchewki
    • 100 g zielonej fasolki szparagowej
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zawinąć. Posypać solą i pieprzem.
    2. Cebulę i ząbki czosnku obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na małym ogniu. Dodać mielone mięso, usmażyć i doprawić do smaku.
    3. Marchewkę i fasolkę umyć, obrać i ugotować na parze.
    4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    5. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki i jajko, i wymieszać.
    6. Na płacie boczku równomiernie rozłożyć farsz z mięsa a następnie poukładać obok siebie na przemian fasolkę szparagową i pokrojoną wzdłuż marchewkę.
    7. Mięso zrolować, związać dratwą włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sndras
    autor:
    2

    Dość prosto i bardzo pysznie. Świetna potrawa na rodzinny obiad i dla gości. Przyznam jednak, że obawiałam się nieco o wątroby moich starszych gości, którzy miewają przeciążenia wątroby, nie powinni więc jeść tłusto, lecz tłuszczyk całkiem dobrze się wytopił. Zatem ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam- Ania - 08 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis