Karp po polsku

    Karp po polsku

    7polubień
    9godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjny, polski przepis na wigilijnego karpia. Faszeruje się go nadzieniem z kaszą perłową, a następnie piecze. Ryba przez noc marynuje się w lodówce, więc lepiej zabrać się za niego wcześniej!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mały karp, około 1 kg
    • sól
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 duża cytryna
    • 1 woreczek kaszy perłowej
    • 1 średnia cebula
    • 1 łyżka oleju
    • 300 g parzonego boczku
    • pieprz
    • 2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
    • 1 ugotowana marchew, drobno pokrojona
    • 1 mały, ugotowany seler, drobno pokrojony
    • parę wykałaczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Karpia dokładnie wymyć pod bieżącą wodą, rozciąć od ogona i wypatroszyć.
    2. Oskrobać z łusek i znowu dokładnie spłukać rybę pod bieżącą wodą, osuszyć.
    3. Natrzeć rybę z zewnątrz i wewnątrz solą i wyciśniętym czosnkiem.
    4. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry i włożyć do karpia.
    5. Tak zamarynowaną rybę zostawić na noc w lodówce.
    6. Kaszę ugotować na sypko, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
    7. Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pieprz i suszone pomidory.
    8. Boczek z cebulą dodać do przestudzonej kaszy, dodać drobno pokrojoną marchew i seler.
    9. Farsz dokładnie wymieszać i ostudzić.
    10. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    11. Z karpia wyjąć cytryny i nałożyć ciasno farsz.
    12. Zabezpieczyć farsz w karpiu 'zaszywając' brzuch ryby wykałaczkami.
    13. Rybę piec w płaskim naczyniu żaroodpornym około 45 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis