Rosół królewski z karpia

    Rosół królewski z karpia

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto wersja rosołu gotowanego z tradycyjnej włoszczyzny i mniej tradycyjnego dla rosołu karpia. Dobre na świąteczne okazje.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg sprawionego karpia
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/2 selera korzeniowego
    • 1 cebula
    • 1/2 pora
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Karpia umyć, oczyścić i pokroić w półdzwonka, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na maśle.
    2. Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Wywar przecedzić, a warzywa pokroić w słupki (cebulę wyrzucić).
    3. Obsmażonego karpia zalać wywarem i gotować przez około 15 minut, aż ryba będzie miękka.
    4. Karpia wyjąć z rosołu i oczyścić z ości. Część ryby odłożyć w kawałkach do dekoracji, a resztę zmiksować.
    5. Do wywaru dodać pokrojone warzywa, zmiksowanego karpia i kawałki ryby, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis