Orszada Loli

    Orszada Loli

    5polubień
    3godz.10min.


    Zrobione przez 365 osób

    Bardzo łatwy sposób na świetną orszadę, czyli napój chłodzący, spożywany głównie w lecie, pierwotnie sporządzany na bazie mąki jęczmiennej! Bardzo popularny w Hiszpanii.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 190 g (1 szkl.) nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego
    • 1200 ml wody
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 0,5 łyżki aromatu waniliowego
    • 0,5 łyżki cynamonu mielonego
    • 135 g (2/3 szkl.) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Do blendera wsypać ryż i zalać wodą, miksować aż ziarnka ryżu zaczną się łamać (około 1 minutę). Pozostawić ryż w wodzie w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny.
    2. Odcedzić wodę z ryżu do dzbanka, ryż wyrzucić. Do wody ryżowej wmieszać mleko, wanilię, cynamon i cukier. Przed podaniem schłodzić i wymieszać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis