Postna zupa grzybowa z łazankami

    Postna zupa grzybowa z łazankami

    7polubień
    9godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Aromatyczna, postna zupa grzybowa na wigilijny stół. Przygotowuje się ją z suszonych grzybów, a makaron dodaje się kupny. Prosta i smaczna!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • sól
    • pieprz
    • 1 kostka bulionu grzybowego
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 100 g makaronu typu łazanki
    • 1,5 lita wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na noc.
    2. Grzyby gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (około 30 minut). Dodać ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
    3. Dodać bulion grzybowy i gotować jeszcze przez 15 minut.
    4. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać śmietanę i zalać nią zupę.
    5. Makaron typu łazanki ugotować al dente i dodać do ugotowanej zupy.
    6. Posypać grubo posiekana natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis