Rolada z indyka faszerowana morelami i śliwkami

    Rolada z indyka faszerowana morelami i śliwkami

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszna, postna roladka drobiowa z morelami i śliwkami. Pierś z indyka jest faszerowana kaszą perłową, suszonymi owocami i warzywami.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg piersi z indyka
    • sól
    • pieprz
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 szklanka kaszy perłowej
    • 200 g mrożonej włoszczyzny
    • olej do smażenia
    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g suszonych, polskich śliwek
    • 100 g rodzynek
    • 1 jajko
    • 2 gałązki tymianku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 50 g masła
    • sznurek kuchenny lub dratwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mięso umyć i ponacinać tak, aby powstał kwadrat dający się łatwo zawinąć. Mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
    2. Kaszę perłową ugotować i wystudzić.
    3. Mrożone warzywa poddusić na oleju.
    4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    5. Śliwki i morele pokroić w kostkę, wymieszać z rodzynkami, kaszą, warzywami i jajkiem, doprawić ziołami.
    6. Na mięsie rozsmarować farsz i zwinąć w roladkę, związać sznurkiem.
    7. Roladę włożyć do brytfanki obłożyć masłem. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis