Rolada z indyka z kurkami

    Rolada z indyka z kurkami

    7polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Delikatne mięso indycze z delikatnym grzybowym nadzieniem to prawdziwy rarytas na świątecznym stole.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 g piersi z indyka
    • sól
    • pieprz
    • 400 g mrożonych lub świeżych kurek
    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki masła
    • pęczek natki pietruszki
    • 3 łyżki gęstej śmietany - 18%
    • 150 g startego żółtego sera
    • dratwa lub sznurek kuchenny
    • rękaw kuchenny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić delikatnie tak, żeby powstał prostokątny płat wygodny do zawinięcia rolady. Mięso posolić i oprószyć pieprzem.
    2. Grzyby rozmrozić, a jeśli używa się świeżych, to oczyścić i pokroić w duże kawałki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki, doprawić solą i pieprzem, i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut.
    5. Do podduszonych grzybów dodać drobno poszatkowaną natkę pietruszki oraz śmietanę i jeszcze chwilę dusić, aż śmietana zagęści farsz.
    6. Na płat indyka rozłożyć równomiernie farsz z kurek, posypać startym żółtym serem, zwinąć ciasno w roladę i zawiązać dratwą.
    7. Piec w rękawie kuchennym przez 45 minut.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis