Proste gazpacho

    Proste gazpacho

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szybki i łatwy przepis na tradycyjną hiszpańską zupę z pomidorów i ogórków. Ja dodaję jeszcze zawsze papryczkę chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pomidory
    • 1 papryka
    • 1 ogórek
    • 1 czerwona cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 1 papryczka chili (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Ogórka obrać i pokroić na kawałki (jeśli gniazda nasienne są duże, najlepiej je wydrążyć).
    3. Cebulę pokroić na ćwiartki, dodać pokrojone warzywa, czosnek i natkę, zalać bulionem (ewentualnie dodać papryczkę). Zmiksować blenderem na gładko. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki do schłodzenia.

    sposób podawania

    Część warzyw można pokroić w kostkę i odłożyć do dekoracji. Będzie ładnie wyglądało i coś zostanie do chrupania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis