Krokiety z orzechami

    Krokiety z orzechami

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne krokiety na wigilijny stół jako dodatek do kapusty z grzybami lub osobne danie podawane z sosem grzybowym.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 cebula
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać orzechy i wymieszać.
    2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, jedno jajko oraz łyżkę bułki tartej. Dodać do ziemniaków i dobrze wyrobić masę.
    3. Z masy formować małe kotlety. Obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce.
    4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na rumiano z obu stron.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis