Quesadilla z kurkami i papryką

    Quesadilla z kurkami i papryką

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja wersja tego popularnego meksykańskiego dania. Tradycyjnie tortilla zapiekana z serem, u mnie z dodatkiem kurek i papryki.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 pierś z kurczaka
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • rozmaryn, sól, pieprz cayenne do smaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
    • garść kurek
    • 150 g sera żółtego, startego
    • 2 placki tortilla

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, natrzeć czosnkiem, oprószyć przyprawami, skropić oliwą. Odstawić na 10 minut.
    2. Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać kurki i paprykę. Smażyć przez około 10 minut.
    3. Danie najlepiej przyrządzić na elektrycznym opiekaczu lub grillu. Na placki tortilli ułożyć kurki, paprykę i kurczaka, posypać serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Ser podczas grillowania, roztopi się i sklei oba placki. Piec przez kilka minut, aż placek zrobi się chrupiący. Przed podaniem kroić na trójkąty.

    rada

    Danie można przygotować na patelni, ale wtedy nie używamy dwóch placków, tylko na połowie jednego nakładamy nadzienie i składamy na pół. Ogrzewamy, aż ser się roztopi, a placek zrobi chrupiący.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis