Rolada schabowa z orzechami

    Rolada schabowa z orzechami

    5polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Sprawdzony przepis na świąteczny obiad: pieczony schab faszerowany boczkiem, cebulą i pieczarkami, obtoczony w orzechach włoskich. Zobacz nasz przepis video z tą pieczenią.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg schabu bez kości
    • sól
    • pieprz
    • 100 g wędzonego boczku
    • 2 średnie cebule
    • 150 g średnich pieczarek
    • 150 g posiekanych włoskich orzechów
    • 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
    • dratwa lub sznurek kuchenny
    • 4 łyżki oleju
    • 50 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Umyty i oczyszczony z włókien schab naciąć wzdłuż tak, żeby powstał prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem na gruby płat mięsa.
    2. Schab nasmarować solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Pieczarki, cebule i boczek pokroić w drobną kostkę.
    5. Podsmażyć boczek, dodając cebulę i pieczarki. Dodać ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich.
    6. Farsz nałożyć równomiernie na płat schabu, zwinąć ciasno w roladę i związać dratwą.
    7. Pozostałe 50 g orzechów utłuc w moździerzu z kolorowym pieprzem - będzie to panierka do schabu. Zwiniętą roladę obtoczyć w orzechowej panierce i krótko obsmażyć na gorącym oleju.
    8. Roladę schabową przełożyć do żaroodpornego naczynia, poukładać na niej kawałki pokrojonego w kostkę masła i piec przez 60 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Rolada schabowa z orzechami
    Rolada schabowa z orzechami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis