Odwrócony placek z żurawiną

    Odwrócony placek z żurawiną

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 292 osoby

    Żurawina i orzeszki pekan są upieczone w spodzie tego placka. Odwróć placek do góry nogami dla efektu ochów i achów.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 145 g (2/3 szkl.) cukru brązowego
    • 75 g masła
    • 120 g (1 i 1/4 szkl.) żurawiny
    • 55 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów pekan
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 230 g (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 190 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 23 cm owinąć folią aluminiową, aby zapobiec przeciekaniu. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawić.
    2. W rondlu, na średnim ogniu, wymieszać brązowy cukier i 75 g masła. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wlać na dno tortownicy. Posypać z żurawiną i orzeszkami pekan.
    3. W dużej misce zmiksować masło z 3/4 szklanki cukru, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie wmieszać wanilię. Mieszając, dodawać na przemian mieszaninę z mąką i kwaśną śmietanę. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Studzić w blasze przez 10 minut, a następnie odwrócić na dużym talerzu i ostrożnie zdjąć tortownicę. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis