Boczek po irlandzku

    Boczek po irlandzku

    6polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Soczysta pieczeń na świąteczny stół. Boczek faszerowany nadzieniem z ziół, musztardy i... galaretki jabłkowej!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 kg chudego boczku bez skóry
    • 1 duża cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • pęczek szczypiorku
    • 200 g bułki tartej
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki galaretki jabłkowej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki musztardy
    • 100 g masła
    • rękaw do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zwinąć.
    3. Cebulę i 3 ząbki czosnku obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na małym ogniu.
    4. Zioła opłukać i drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i jajkiem, a następnie z cebulą i czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
    5. Galaretkę utrzeć z dwoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i musztardą. Powstałą masą posmarować płat mięsa, następnie wyłożyć farsz.
    6. Mięso zrolować i związać dratwą. Włożyć do rękawa do pieczenia.
    7. Włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis