Karp z grzybami

    Karp z grzybami

    3polubienia
    9godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Do karpia dobrze pasują grzyby (tu pieczarki) i białe wino. To klasyczne połączenie zadowoli wszystkich gości na Twojej Wigilii. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kawałki oskrobanego i umytego karpia
    • sól
    • 200 g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • masło do smażenia
    • 3 łyżki masła (do zasmażki)
    • 150 g mąki
    • pieprz
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
    • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
    • sok z połówki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.5min. 

    1. Karpia natrzeć solą i zostawić na noc w lodówce.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Pieczarki wymyć, osuszyć, pokroić w plastry. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i dusić na maśle przez 10 minut.
    4. Zrobić zasmażkę z masła i części mąki, rozprowadzić wodą, dodać sól, pieprz, śmietanę i wino. Do sosu dodać uduszone pieczarki z cebulą i wlać sok z połówki cytryny.
    5. Karpia obtoczyć w pozostałej mące i obsmażyć z dwóch stron na patelni na maśle.
    6. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.
    7. Zapiekać 20 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Karp z grzybami
    Karp z grzybami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis