Udka faszerowane

    Udka z kurczaka na wykwitnie, faszerowane warzywami i przyprawami. "Wyluzowane" oznacza "pozbawione kości" :)

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka czosnku
    • sól
    • pieprz
    • suszona bazylia
    • 4 "wyluzowane" udka z kurczaka
    • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka masła
    • 100 g świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę
    • pół kajzerki
    • pół kubka letniej przegotowanej wody
    • 1 średnia marchewka, ugotowana
    • 150 g obranych pestek z dyni
    • 1 jajko
    • natka pietruszki
    • kilka wykałaczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Do słoiczka wlać oliwę z oliwek, wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz i suszoną bazylię, zakręcić słoik i wstrząsnąć.
    2. Przygotowaną marynatą natrzeć "wyluzowane" udka i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na łyżce masła, dodać pieczarki. Odstawić aby przestygło.
    5. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do przestudzonych pieczarek z cebulą.
    6. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać z pestkami dyni do farszu. Dodać jajko i wymieszać.
    7. Farsz doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki.
    8. Do wewnątrz udek nakładać ciasno farsz, zabezpieczyć wykałaczkami, żeby nie wypadł podczas pieczenia.
    9. Udka włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać z termoobiegiem przez 35 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)