Klasyczna tortilla z kurczakiem

    Klasyczna tortilla z kurczakiem

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Tortilla z chrupiącą sałatą, papryką i kawałkami kurczaka z pikantnym sosem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pierś z kurczaka
    • pieprz cayenne, rozmaryn, sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy
    • 1/4 główki sałaty lodowej
    • 1 czerwona lub żółta papryka
    • 1 pomidor
    • 1 cebula
    • placki tortilla
    • Sos czosnkowo-chili
    • 1 łyżka majonezu
    • 1 kubek jogurtu greckiego
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka kropel białego octu winnego
    • 1-2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • chili według uznania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pierś z kurczaka drobno pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i skropić oliwą. Odstawić na minimum 10 minut.
    2. W międzyczasie pokroić sałatę i paprykę na krótkie cienkie paseczki, a pomidora i cebulę w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski i wymieszać.
    3. Wszyskie składniki sosu wymieszać, aż się dobrze połączą. Octu dodać tyle, aby sos nie był mdły, a chili według uznania.
    4. Na patelni szybko obsmażyć kawałki kurczaka, żeby mięso bardzo się nie wysuszyło.
    5. Na drugiej patelni bez tłuszczu podgrzać placki tortilli. Pierwszy placek zawsze wychodzi miękki, a następne podgrzewają się na chrupko.
    6. Placki smarować sosem, posypać warzywami i kurczakiem. Całość zwijać w rulonik.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis