Pasztet grzybowy z warzywami

    Pasztet grzybowy z warzywami

    15polubień
    9godz.20min.


    Zrobione przez 8 osób

    Pasztet grzybowy to świąteczna propozycja dla wegetarian. Przygotowuje się go z suszonych grzybów i z pieczarek. Suszone grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 pasztet

    • 600 g pieczarek
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 200 g suszonych grzybów, ugotowanych i posiekanych
    • sól
    • pieprz
    • 2 bułki kajzerki
    • 200 ml mleka 3,2%
    • 3 jajka
    • 2 ugotowane marchewki
    • 0,5 ugotowanego selera
    • majeranek
    • 50 g bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Pieczarki dokładnie wymyć, osuszyć w ściereczce i drobno pokroić w kostkę.
    3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać pokrojone pieczarki i ugotowane suszone grzyby.
    4. Dusić przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem.
    5. Nadmiar wody odcedzić.
    6. Kajzerki pokruszyć w mleku, wbić 3 jajka.
    7. Ugotowaną marchew i seler pokroić w kostkę.
    8. Do farszu grzybowego dodać kajzerki i warzywa.
    9. Dodać majeranek i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.
    10. Podłużną foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
    11. Nałożyć farsz do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    12. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    podoba mi się ten przepis! - 09 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis