Precelki z makiem

    Precelki z makiem

    4polubienia
    3godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chrupiące, delikatne i prawie postne ciasteczka świąteczne z makiem. Dobre też na imprezę do zakąszania przy piwie.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 150 g zimnego masła
    • 70 g cukru pudru
    • starta skórka z połowy średniej cytryny
    • 1 żółtko
    • 1 białko ubite na sztywną pianę
    • mak do posypania precelków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. Posiekać masło z mąką.
    2. Dodać cukier puder, startą skórkę z cytryny i surowe jajko, i wyrobić energicznie na jednolitą masę. Schować na 3 godziny do lodówki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Posypać stolnicę mąką i toczyć z ciasta cieniutkie wałeczki, formując precelki w ósemki.
    5. Posmarować ósemki pędzelkiem umaczanym w białku i posypać makiem.
    6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut do lekkiego zarumienienia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis