Makiełki

    Makiełki

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 15 osób

    Przepis na deser typowo wigilijny: mak z orzechami, rodzynkami, migdałami i miodem. Uwaga: bardzo słodkie!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 600 g

    • 500 g maku, ugotowanego w mleku i przepuszczonego przez maszynkę do mięsa
    • 250 g masła
    • 300g bakali: rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone śliwki, morele, kandyzowana skórka pomarańczy
    • 60 g miodu
    • 3 jajka
    • starta skórka z 1 cytryny
    • olejek migdałowy
    • 4 łyżeczki cukru
    • 500 ml mleka 3,2%
    • 5 czerstwych bułek kajzerek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. 250 g masła roztopić i wlać do wcześniej przygotowanego maku.
    2. Bakalie posiekać, dodać miód, żółtka z trzech jaj, skórkę z cytryny i olejek migdałowy.
    3. Wlać bakalie z żółtkami do maku, posypać 4 łyżeczkami cukru i dokładnie, delikatnie wymieszać.
    4. Zagotować mleko i zalać pokrojone w kostkę kajzerki.
    5. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
    6. W misce układać na przemian warstwy: maku z bakaliami i warstwy namoczonej w mleku kajzerki.
    7. Makiełki udekorować bakaliami i schłodzić 1 godzinę przed podaniem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis