Zaloguj się Zarejestruj się

Makiełki

Przepis na deser typowo wigilijny: mak z orzechami, rodzynkami, migdałami i miodem. Uwaga: bardzo słodkie!

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 600 g

  • 500 g maku, ugotowanego w mleku i przepuszczonego przez maszynkę do mięsa
  • 250 g masła
  • 300g bakali: rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, suszone śliwki, morele, kandyzowana skórka pomarańczy
  • 60 g miodu
  • 3 jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • olejek migdałowy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 5 czerstwych bułek kajzerek

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

  1. 250 g masła roztopić i wlać do wcześniej przygotowanego maku.
  2. Bakalie posiekać, dodać miód, żółtka z trzech jaj, skórkę z cytryny i olejek migdałowy.
  3. Wlać bakalie z żółtkami do maku, posypać 4 łyżeczkami cukru i dokładnie, delikatnie wymieszać.
  4. Zagotować mleko i zalać pokrojone w kostkę kajzerki.
  5. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
  6. W misce układać na przemian warstwy: maku z bakaliami i warstwy namoczonej w mleku kajzerki.
  7. Makiełki udekorować bakaliami i schłodzić 1 godzinę przed podaniem.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie